Perspectiefnota 2022
RG-139 Solvabiliteitsratio
Het college wordt verzocht om samen met de andere deelnemers van de 6 gemeenschappelijke regelingen een gewenst solvabiliteitsratio af te spreken, en om af te spreken dat de winst waarmee deze ratio wordt overschreden terugvloeit naar de deelnemende gemeenten. En om de raad hierover te informeren in het kader van de doorontwikkeling van het risicomanagement en de algemene reserve.
We kunnen ons vinden in de gedachte achter de motie. We werken al met een ratio van 10% voor de gesubsidieerde instellingen als plafond. Voor de gemeenschappelijke regelingen hebben we nog niet zulke afspraken. We hebben de ratio’s en risico’s van de gemeenschappelijke regelingen in kaart gebracht. We hebben ook aandacht voor het weerstandsvermogen. Dit geeft aan in hoeverre partijen hun risico's kunnen betalen als deze zich voordoen. Dit willen we ook meenemen. We hebben eerder aangegeven om u voor de Programmabegroting 2023 met een raadsbrief uitgebreid te informeren. We hebben u nog geen raadsbrief gestuurd. We nemen het verzoek om een solvabiliteitsratio mee in de actualisatie van de kadernota Verbonden Partijen. We verwachten u hierover in 2023 verder te informeren.
Programmabegroting 2022
RG-380 Houd de bewaakte fietsenstallingen bewaakt
De motie draagt het college op om samen met partners in het centrum te zoeken naar een manier om in ieder geval één fietsenstalling bewaakt te houden zodat de mensen die er werken, daar kunnen blijven werken. En om in overleg te treden met de partners in het centrum van Almere om te komen tot een integraal plan wat betreft het aanbieden van dienstverlening in het centrum.
Wij hebben de afgelopen maanden verschillende gesprekken gevoerd met de ondernemersvereniging Almere Centrum. Helaas is hieruit geen mogelijkheid naar voren gekomen om een fietsenstalling bemenst te houden. De ondernemersvereniging heeft aangegeven hiervoor geen middelen beschikbaar te hebben. Er is begrip voor de situatie, maar men laat het faciliteren van de fietsvoorziening aan de gemeente over.
De afgelopen jaren zijn er geen werkervaringsplekken in de fietsenstalling ingevuld. Er zijn momenteel voldoende werkervaringsplekken elders in de stad. De huidige bemensing in de stalling is volledig ingehuurd via Tomingroep en bestaat uit reguliere werkplekken. De Tomingroep geeft aan dat voor deze mensen werk blijft, zij kunnen elders worden ingezet.
De bezuiniging betekent overigens niet dat de fietsenstallingen niet meer bewaakt zijn. De fietsenstallingen kunnen straks 24 uur per dag, zeven dagen per week open blijven met camerabewaking en automatische toegangscontrole. We hebben hiermee uitvoering gegeven aan de motie.
RG-381 Versnelling woningbouw
De motie draagt het college op om voor eind 2021 met een voorstel te komen voor een versnelling van het bouwtempo voor de aantallen nieuwbouw uit de Woonvisie (24.500) en dit uiterlijk in januari 2022 aan de raad voor te leggen. En om in dit voorstel te streven naar het realiseren van 15.000 woningen in 2021-2025. Dat we met marktpartijen (zoals het consortium van GoedeStede/BPD/Van Wijnen) in gesprek gaan over een aanpak die grootschalige realisatie van nieuwbouwwoningen mogelijk maakt. En dat het college een aangepaste gebiedsverdeling maken waar deze versnelde woningbouw kan worden gerealiseerd waarbij het voor de hand ligt eerst te kijken naar de gebieden in Almere met een lage woningdichtheid.
Het bestrijden van de woningnood is een topprioriteit en dus is versnelling van de woningbouw hard nodig. We investeren met deze Programmabegroting in versnelling van de woningbouw door prioriteit te geven aan grootschalige projecten en brengen de menskracht die nodig is voor deze opgave op niveau. Bij gronduitgifte gaan we sturen op versnelling. Ons doel is niet alleen grondopbrengstmaximalisatie, maar het snel bouwen van woningen voor Almeerse woningzoekenden. We informeren u hier binnenkort uitgebreider over.
RG-390 Kaderstelling, sturing en controle van verbonden partijen
De motie draagt het college op om de kadernota Verbonden Partijen voor de behandeling van de programmabegroting 2023 te actualiseren en daarbij te betrekken dat de raad voorafgaand aan het opstellen van een nieuw kader in de gelegenheid wordt gesteld zijn wensen te uiten m.b.t. governance, risicobeheersing en informatievoorziening. En om in de paragraaf Verbonden Partijen een volledig overzicht van activiteiten en prestaties op te nemen die zijn gekoppeld aan de doelstellingen van de gemeente, zodat het functioneren van verbonden partijen gevolgd en gecontroleerd kan worden. Bij afwijking daarvan, of bij het aanbieden van onvolledige informatie, dient een verklaring te volgen waarom deze informatie ontbreekt.
Op 1 juli 2022 treedt de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen in werking. Vanaf dat moment krijgen gemeenteraden meer mogelijkheden om hun kaderstellende en controlerende rol binnen de samenwerkingsverbanden te versterken. Wij vinden het verstandig om onze kadernota Verbonden Partijen te actualiseren op basis van deze nieuwe regelgeving. We zullen u betrokken bij het opstellen van een nieuw kader en een overzicht van activiteiten en prestaties. We verwachten dit in 2023 uit te werken en op te stellen.
Perspectiefnota 2023
RG-127/2022 Samenwerking met AIB stopzetten
De motie draagt het college op om de samenwerking met aib per 2023 stop te zetten en de raad vóór de behandeling van de programmabegroting 2023 proactief te informeren over de gang van zaken omtrent dit proces.
We zijn het met u eens dat de samenwerking met aib te weinig zichtbare resultaten heeft opgeleverd. Hiervoor hebben we in het verleden met het aib afgesproken dat we daarom onze bijdrage halveren. Met deze motie draagt u ons op de samenwerking stop te zetten. We verwachten het gesprek hierover later dit jaar af te voeren. We zullen u zodra we hier meer over weten over informeren.
RG-125/2022 Actieplan tegen discriminatie
De motie draagt het college op om samen met partners, zoals Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, te werken aan een lokaal actieplan tegen discriminatie en dit plan binnen 6 maanden vanaf heden aan de raad voor te leggen.
Wij vinden het net als u belangrijk om discriminatie tegen te gaan. Dit doen we al. In 2019 hebben we namelijk het Actieprogramma ‘Almere voor iedereen, door iedereen’ opgesteld. Met dit actieprogramma bestrijden we discriminatie, bijvoorbeeld op de stagemarkt en op de woningmarkt. Ook hebben wede reguliere subsidie aan Bureau Gelijke Behandeling Flevoland per 2022 opgehoogd. Hierdoor kunnen zij meer inzetten op preventie. Het Actieprogramma loopt tot en met 2022. We vinden het verstandig het actieplan eerst te evalueren. Wij kunnen dus niet voldoen aan uw verzoek om binnen zes maanden met een nieuw plan te komen. We willen goed kijken naar een nieuw actieplan en onderzoeken wat hierin nodig is. Hier zullen we ook de gemeenteraad bij betrekken.
RG-128 Meer zicht op de risico’s binnen de jeugdhulp
De motie draagt het college op om voor de tweede kwartaalrapportage met een complete rapportage jeugdhulp te komen. Hierin moet worden opgenomen welke maatregelen al getroffen zijn, wat hiervan de financiële resultaten zijn en welke effecten we nog kunnen verwachten op kwaliteit en kosten en een visie over hoe de verwachtte knelpunten worden opgelost. Hierbij moeten ook de effecten van de aanstaande inkoop jeugdhulp worden betrokken. En om de uitkomst hiervan met de raad te bespreken.
We werken aan de rapportage jeugdhulp, zoals de gemeenteraad ons heeft opgedragen met de motie. Dit geeft inzicht in het effect van de ingezette maatregelen. Gezien de omvang van de rapportage is het niet mogelijk gebleken de rapportage af te ronden voor de tweede en ook niet voor de derde kwartaalrapportage. Zodra de rapportage gereed is zullen we de uitkomsten met u delen. We verwachten de eerste resultaten te delen begin 2023.
RG-130 Speelhaven
De motie roept het college op om de bezuiniging per 2023 terug te draaien voor in ieder geval 4 jaar en daarbij rekening te houden met inflatie. Verder roept de motie op om in samenwerking met De Schoor en inwoners te onderzoeken hoe De Speelhaven na deze periode open en beheerd kan blijven en hoe de openingstijden verruimd kunnen worden.
In de tweede kwartaalrapportage is de bezuiniging teruggedraaid. Hiermee is voldaan aan de oproep uit de motie. Verder is er een plan vanuit De Schoor in ontwikkeling voor de openstelling en het beheer van Speelhaven. Waar nodig zullen wij hen daarin helpen. Maar we zijn ook van mening dat de Schoor dit het beste zelf kan. Zij kennen de mensen en hebben de benodigde expertise en ervaring. Uiteraard zullen we de gemeenteraad hierover blijven informeren.